Behandeling

Behandeling van helspoor, en dan vooral de beginnende variant, kan eenvoudig op een aantal manieren. Behandeling door rust is voor even verstandig, maar in de praktijk blijkt het niet altijd makkelijk. Je kunt niet stil blijven zitten en wachten tot de pijn weg gaat. Sterker nog, als je niet beweegt, dan wordt de voet stijver en kan bij de eerste de beste belasting de pijn juist erger worden.

In het algemeen zijn er een aantal basis dingen die je als behandeling kunt doen om de pijn te verminderen. Het beste kun je alle onderstaande elementen toepassen om ervoor te zorgen dat de schade beperkt blijft.

 

Goede schoenen met voldoende demping

Omdat hielspoor een overbelastingsblessure is, is het belangrijk om die overbelasting weg te nemen. Verkeerde schoenen (zonder demping) kunnen de hiel behoorlijk belasten en uiteindelijk voor pijn zorgen. Schoenen die erg stijf zijn en de afwikkeling van de voet beperken (sommige werkschoenen met stalen neuzen bijvoorbeeld) moeten ook liefst ontweken worden. Moet je hier echt op lopen, dan is het altijd verstandig om in de schoen een goede inlegzool te leggen die demping geeft.

Schoenen die de voeten in zijn geheel ‘opsluiten’ en de afwikkeling beperken kunnen de voet ook stijver maken en dus kwetsbaarder. Het blijft belangrijk om de voeten fit en flexibel te houden, want dan is de kans op blessures altijd het kleinst. Typerend is dat het lopen op een strand bijvoorbeeld erg goed is. Alle spieren en pezen worden optimaal aan het werk gezet en de druk onder de voeten wordt verdeeld over de gehele voet. Wanneer de spieren en pezen zodanig aan het werk gezet worden, dan is de doorbloeding ook optimaal. Voedingsstoffen kunnen zo goed aangevoerd worden en afvalstoffen afgevoerd.

In het algemeen is fitheid een factor bij het ontstaan van hielspoor. En dus ook het lichaamsgewicht bepaalt hoeveel druk er op de voeten komt. Hoe zwaarder het lichaam, hoe zwaarder de voeten belast worden.

 

Harde vloeren

Thuis en op het werk zien we tegenwoordig steeds meer harde vloeren. Vloerbedekking komt wat minder vaak voor. Hout, laminaat, tegels en betonvloeren zijn vaak de ondergrond waarop we lopen. Ook buiten is de stoep waarop we lopen verhard. Onze voeten zijn echter niet gemaakt om op harde vloeren te lopen, maar op zachte ondergrond. Wegen en verhardingen zijn iets van de laatste eeuw en de evolutie heeft er nog niet echt een antwoord op gevonden. Het enige effectieve dat je kunt doen als je hielspoor hebt of hier kwetsbaar voor bent, is zorgen dat je op deze ondergronden goed dempende schoenen draagt.

 

Heb je bovenstaande geprobeerd en houd je rekening met je schoeisel en de vloeren waar je op loopt, maar nog onvoldoende resultaat? Lees dan meer over de verschillende soorten behandelingen die mogelijk zijn.

 

Behandeling hielspoor

Heeft u een vraag? Bel onze servicelijn: 033 2022 644

Contact

Share This