Fysiotherapie bij hielspoor

Bij pijn aan het bewegingsapparaat is fysiotherapie geen gekke gedachte. Vaak stellen mensen zelf een verkeerde diagnose, dus het is verstandig om het door iemand met deze specifieke kennis te laten beoordelen, bijvoorbeeld de huisarts of de fysiotherapeut.

 

Is fysiotherapie bij hielspoor het juiste adres?

Fysiotherapie is een specialisatie aan het bewegingsapparaat ofwel het menselijk lichaam. Fysiotherapie is vooral gericht op het verhelpen van fysieke klachten. Pijn kan door diverse zaken ontstaan zoals een verkeerde (loop) houding, overbelasting of wellicht een ongeluk. De pijn aan een betreffend lichaamsdeel beperkt fysieke mogelijkheden en dat probeert de fysiotherapeut op te lossen.

Hielspoor is zo’n blessure die veroorzaakt kan worden door een verkeerde houding en overbelasting. Het vaststellen van een hielspoor is de eerste stap naar een behandeling. Maar ben je dan bij de fysio op het juiste adres? Wat kan een fysio precies doen om hielspoor te verhelpen?

Hielspoor is een aandoening die niet zomaar met een enkele massages op te lossen is. Natuurlijk kan de doorbloeding geholpen worden met een massage en dat helpt zeker. Wat belangrijk is om deze massage met enige regelmaat, zo niet dagelijks, toe te passen. Je kunt hiervoor een eenvoudig hulpmiddel gebruiken om de hielspoor te masseren en de doorbloeding te bevorderen.

Diverse fysio’s hebben de beschikking over shockwave apparatuur, waarmee door middel van geluidsgolven, de hielspoor behandeld kan worden. Het effect hiervan is behoorlijk. Lees hiervoor ook onze pagina over Shockwave therapie hielspoor.

Waar de fysiotherapeut vooral kan helpen is adviseren en begeleiden bij het behandelen.

Adviseren over behandelingen

Bij het behandelen van een hielspoor kun je je laten adviseren door een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut bied hulp bij het doen van de juiste rekoefeningen en het gebruik van de juiste hulpmiddelen. Uiteraard adviseren zij ook wat je in het dagelijks leven wel en beter niet kunt doen met een hielspoor. En naarmate de behandeling vordert is het handig om een fysiotherapeut je te laten begeleiden bij het laten toenemen van de activiteiten, zonder het risico te lopen op een terugval.

Doorverwijzen naar podoloog

In veel gevallen zal een fysiotherapeut je doorsturen naar een andere specialist. Als de fysiotherapeut verwacht dat de loophouding een oorzaak kan zijn van de hielspoor, dan kunnen zij je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een podoloog. In vrij veel gevallen is dat ook het geval en is een podoloog geen verkeerde gedachte.

Maar wat doet de podoloog dan? Dat is vooral meten wat de oorzaak is van de verkeerde loophouding. En als resultaat komt er dan vaak uit dat je zooltjes nodig hebt. De podoloog kan deze maken op basis van een voetmeting. Een voetmeting is zinvol wanneer een aanwijsbaar verkeerde loophouding aan de hielspoor ten grondslag ligt. Een goede podoloog zal zooltjes maken waardoor de loophouding gecorrigeerd wordt.

Goede inlegzolen op hun beurt hebben niet alleen de juiste ondersteunende vorm, maar bevatten ook voldoende demping. Want als er geen demping is, dan houd je de pijn en is overbelasting door de op te vangen schokken nog steeds een risico.

In behoorlijk wat gevallen is de loophouding niet dusdanig de oorzaak dat je een voetmeting nodig hebt. Overbelasting door verkeerde (niet dempende) schoenen kan een oorzaak zijn. In die gevallen is er veel mogelijk met confectie inlegzolen. Dit zijn inlegzolen die niet specifiek op maat gemaakt zijn, maar die prima functioneren om hielspoor klachten te verminderen.

De Medicovi Twin Heels zijn zulke inlegzolen. Deze zijn gevuld met water en zijn zeer schok dempend. De pijn verdwijnt vrijwel direct en er wordt gelijk gewerkt aan herstel. Meer weten over deze hielspoor zooltjes? Lees dan gauw verder.

 

Fysiotherapie bij hielspoor
Zolen kopen op Skafit.nl

Massage aan de voeten nodig tijdens het lopen? www.skafit.nl

Contact

    Share This