Hielspoor behandeling, wat te doen?

Een Hielspoor behandeling kan op diverse manieren en vaak eenvoudiger dan je zou denken. Maar dan moet je wel goed begrijpen wat het precies is. De pijn onder de hiel zorgt ervoor dat lopen erg moeilijk is. Maar beweging van de voet en de peesplaat is belangrijk voor het behandelen. Verminderen van de klachten door rust te nemen kan meestal ook niet, maar lost eigenlijk ook niets op. De ontsteking kan hierdoor wel minder worden, maar de hiel blijft stijf door de verkalking rond de hielpeesplaat.

Er worden op internet en door specialisten heel veel oplossingen aangeboden. Zo zijn er speciale hielspoor sokken die de hiel rekken en de pees daarmee soepeler proberen te maken. Dit rekken van de pijnlijke plek kan bijdragen aan het herstel, maar is vaak ook een heel beperkte manier van behandelen. De drukpijn op de hiel vermindert hierdoor niet waardoor de ontsteking en dus de gevoeligheid kan blijven.

Ook kan er middels shockwave therapie geprobeerd worden om de verkalking rond de hielpeesplaat te verminderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ultrageluid om de verkalking af te breken. Hiervoor dient u verschillende keren naar een behandelaar gaan en dit kan ook behoorlijke kosten met zich meebrengen.

Ook worden er heel veel zooltjes verkocht waarbij de voetboog extra ondersteund wordt. Het idee is om zo de hiel te ontlasten van teveel druk. Bij veel mensen werkt dit echter onvoldoende omdat er dan toch nog veel druk op de hiel komt. De ontsteking gaat daardoor niet heel snel weg en de pijn blijft dus ook aanwezig.

Als na een aantal weken/maanden je nog steeds last heb van een hielspoor is het aan te raden om een arts of therapeut te bezoeken. Tot die zijn zijn er verschillende mogelijkheden om zelf aan een hielspoor behandeling te werken.
Wat zijn hierin de mogelijkheden?

HIELSPOOR BEHANDELING DOOR GEWOON TE LOPEN

Bekend is dat het lopen op het strand wel erg efficiënt is. De druk wordt helemaal verdeeld over de gehele voet en bovendien worden alle spieren optimaal gebruikt. Dit resulteert in een soepele peesplaat waar de doorbloeding goed is. Herstel van de ontsteking gaat relatief snel en de pijn verdwijnt vanwege de geringe druk op de hiel. Maar helaas is het niet mogelijk om iedere dag op het strand te gaan lopen wanneer je last hebt van een pijnlijke hiel.

Met dit alles in gedachten zijn de Medicovi Twin Heels zooltjes ontwikkeld. Het water in de zolen verdeelt de druk over de gehele voet. De drukpunten, waaronder bij de hiel, worden ontzien. Hierdoor krijgt de ontsteking beter de gelegenheid om te verminderen en te verdwijnen. Het tweede aspect is de continue beweging die de voeten moeten maken op de inlegzolen met water. Deze bewegingen maken de voeten soepeler en laat de spieren werken. En hoe soepeler de spieren, hoe meer de verkalking rond de aanhechting van de hielpeesplaat wordt afgebroken.

Het derde en laatste belangrijke onderdeel van de zooltjes van Medicovi is de actieve massage van de voet. Het water zorgt voor een continue beweging, in feite een massage, onder de voet en daarmee een optimale bloedcirculatie. In combinatie met de versoepeling van de spieren en de betere doorbloeding, zal de kalk ophoping rond de aanhechting van de hielpeesplaat sneller worden afgevoerd door het lichaam.

Kortom, u kunt de hielspoor te lijf gaan door gewoon te blijven lopen en te doen wat u wilt doen. De drievoudige werking van de zolen doen het werk voor u. Bekijk hier een informatieve video over de klachten en het behandelen van deze vervelende aandoening.

Op internet staan diverse manieren en hulpmiddelen genoemd als effectieve hielspoor behandeling. Van steunzolen, gel hakjes tot shockwave en injecties. En hoewel een hielspoor pijnlijk kan zijn, is het soms schieten met een kanon op een mug. Voordat shockwave therapie of injecties nodig zijn, moet er al wel een behoorlijke historie zijn met de hielspoor. Het is vooral zaak om te voorkomen dat deze behandelingen nodig zijn en dat kan eigenlijk eenvoudiger dan je zou verwachten.

 

Rekoefening hielspoor

Rekoefeningen als hielspoor behandeling

Klinkt simpel, niet? Dat is het ook, maar het kan ook effectief zijn. Zeker in het geval van een beginnende hielspoor is het belangrijk om de hielpeesplaat soepel te houden. De hielpeesplaat is namelijk de plek waar het mis kan gaan doordat er te weinig soepelheid bij de aanhechting aanwezig is. Enige overbelasting op die plek kan dan al snel pijn gaan doen. Hoe soepeler de pees, hoe minder kwetsbaar.

Een goede oefening is door de hiel naar achter te brengen en voorover tegen iets aan te steunen. Door druk te zetten komen de pezen op spanning en rekt deze op. Hiermee kan de pees soepeler worden.
Rekken kan ook op andere manieren, zolang de pees aan de onderkant aan de voet maar gerekt wordt. Ook hiervoor zijn diverse hulpmiddelen beschikbaar die er bijvoorbeeld voor zorgen dat de voet in schuine positie wordt geplaatst en de pees gerekt wordt. De Strasbourg sok is ook een hulpmiddel dat de voet langere tijd in deze houding kan houden en daardoor de pees op kan rekken. Ook zijn er verschillende oefeningen en tips je kunt doen. Zo kun je aan de volgende oefeningen denken:

Meer informatie over rekoefeningen.

Tennisballetje

Een ander beproefde manier van een hielspoor behandeling en het verminderen van de pijn is  om een tennisballetje onder de hiel te laten rollen. Deze masseert de pees bij de aanhechting en zo zal de doorbloeding verbeteren en de pees kunnen herstellen. Het enige probleem is dat je dit niet altijd even lang volhoudt. Maar effectief is het wel. En natuurlijk hoeft het geen tennisbal te zijn, maar mag het ook iets anders zijn om onder de voet te masseren. Als het maar niet te hard of te klein is.

Het masseren van de hiel kan ook helpen. Dit is een soortgelijk effect als bij het tennisballetje. Nadeel hiervan is wel dat je dit meestal niet heel lang volhoudt. Het effect is doorgaans ook wat minder.

Shockwave therapie

Wat is shockwave therapie?

Het woord zegt het eigenlijk al : shockwaves zijn schokgolven. En dan vooral van hoogenergetische geluidsimpulsen die zich als golven verplaatsen. Als je deze richt op spieren, pezen en gewrichten, dan zorgen deze golven voor een stimulering van de bloedcirculatie. En stimulering van de bloedcirculatie betekent aanvoer van voedingsstoffen om beschadigd weefsel te herstellen en afvoer van afvalstoffen.

Wanneer is shockwave therapie geschikt?
Een therapie inplannen is niet iets dat je even snel doet. Wanneer je klachten krijgt aan je hiel, dan is niet je eerste gedachten ‘laat ik eens shockwave therapie gaan proberen’. Mensen proberen doorgaans eerst eenvoudiger oplossingen . Zooltjes of gel hakjes, rekoefeningen of hielspoor sokken. En er is een goede kans dat dit al direct succesvol is. De hielspoor zooltjes van Medicovi bijvoorbeeld hebben een zeer hoog succes percentage. Shockwave wordt voor mensen pas echt een optie wanneer ze al van alles hebben geprobeerd, maar het geen oplossing heeft gebracht. En dus blijft de hiel pijnlijk. Na enig onderzoek op internet of navraag bij een arts komen mensen dan uit bij shockwave. Een afspraak met een bedrijf dat deze behandeling aanmaakt gaat dan vervolgens vrij eenvoudig.


TIPS BIJ EEN BEHANDELING VAN EEN HIELSPOOR


Naast oefeningen die helpen bij de bestrijding van pijnklachten zijn er ook verschillende zaken waar je rekening mee kunt houden die helpen. Hieronder een aantal tips die je zelf toe kunt passen om tot een succesvolle behandeling te kunnen komen er weer pijnvrij door het leven kan.

Strandwandeling

Strandwandeling tegen hielspoorLopen op het strand (en dan wel op blote voeten) zorgt voor een optimale doorbloeding want de hele voet wordt aan het werk gezet. En bovendien zijn er geen pijnlijke drukpunten die de hiel irriteren. Het zand wordt onder de voeten vandaan gedrukt en tijdens dat proces worden alle spieren en pezen in de voeten optimaal gebruikt. Het is daardoor de ideale manier om de voeten te trainen. Helaas is er niet altijd een strand bij u in de buurt en we begrijpen ook dat het niet heel handig is om in de zandbak van bijvoorbeeld uw kind of kleinkind te gaan stampen. Maar het is zeker effectief.

Vergelijkbaar met de strandwandeling is de wandeling door het bos. Ook daar is de ondergrond ongelijk, maar zacht en geeft het dus demping. Een hielspoor behandeling is een mooie reden om regelmatig de natuur in te trekken. Er zijn echter situaties waar de hielspoor zo veel pijn doet dat er wel iets extra’s nodig is om die boswandeling te kunnen maken. Hielspoor zooltjes kunnen helpen om extra demping te geven, zeker wanneer het stugge schoenen betreft.

 

Hielspoor zooltjes

Een andere manier om hielspoor te behandelen is door middel van hielspoor zooltjes. Deze moeten we aan twee eigenschappen voldoen. Ten eerste moet de druk worden verdeeld, zodat de pijn op de hiel direct minder wordt en de overbelaste plek rust krijgt. De tweede eigenschap is dat het bijdraagt aan het herstel van de hielspoor. Vooral dit tweede punt is bij veel hielspoor zooltjes niet aanwezig. Er wordt vooral aandacht besteed aan het wegnemen van de pijn, maar dat neemt de oorzaak van de pijn niet weg. Een effectieve hielspoor behandeling is er een die daadwerkelijk de hielpeesplaat soepeler maakt, zodat deze bij enige overbelasting niet direct gaat ontsteken. Want dat geeft uiteindelijk de pijn. Dus eerst wegnemen van de pijn, behandelen van de oorzaak en zo blijft u op lange termijn gevrijwaard van hielspoor.

Geschikte zooltjes nodig voor het wegnemen van pijn en behandelen van de hielpeesplaat? Medicovi Twin Heels zijn uniek vanwege de combinatie van de benodigde eigenschappen bij de behandeling van hielspoor.

Goede schoenen met voldoende demping

Omdat hielspoor een overbelastingsblessure is, is het belangrijk om die overbelasting weg te nemen. Verkeerde schoenen (zonder demping) kunnen de hiel behoorlijk belasten en uiteindelijk voor pijn zorgen. Schoenen die erg stijf zijn en de afwikkeling van de voet beperken (sommige werkschoenen met stalen neuzen bijvoorbeeld) moeten ook liefst ontweken worden. Moet je hier echt op lopen, dan is het altijd verstandig om in de schoen een goede inlegzool te leggen die demping geeft.

Schoenen die de voeten in zijn geheel ‘opsluiten’ en de afwikkeling beperken kunnen de voet ook stijver maken en dus kwetsbaarder. Het blijft belangrijk om de voeten fit en flexibel te houden, want dan is de kans op blessures altijd het kleinst. Typerend is dat het lopen op een strand bijvoorbeeld erg goed is. Alle spieren en pezen worden optimaal aan het werk gezet en de druk onder de voeten wordt verdeeld over de gehele voet. Wanneer de spieren en pezen zodanig aan het werk gezet worden, dan is de doorbloeding ook optimaal. Voedingsstoffen kunnen zo goed aangevoerd worden en afvalstoffen afgevoerd.

In het algemeen is fitheid een factor bij het ontstaan van hielspoor. En dus ook het lichaamsgewicht bepaalt hoeveel druk er op de voeten komt. Hoe zwaarder het lichaam, hoe zwaarder de voeten belast worden.

Pas op met harde vloeren

Thuis en op het werk zien we tegenwoordig steeds meer harde vloeren. Vloerbedekking komt wat minder vaak voor. Hout, laminaat, tegels en betonvloeren zijn vaak de ondergrond waarop we lopen. Ook buiten is de stoep waarop we lopen verhard. Onze voeten zijn echter niet gemaakt om op harde vloeren te lopen, maar op zachte ondergrond. Wegen en verhardingen zijn iets van de laatste eeuw en de evolutie heeft er nog niet echt een antwoord op gevonden. Het enige effectieve dat je kunt doen als je hielspoor hebt of hier kwetsbaar voor bent, is zorgen dat je op deze ondergronden goed dempende schoenen draagt.

 Heb je bovenstaande geprobeerd en houd je rekening met je sokken, schoeisel en de vloeren waar je op loopt, maar nog onvoldoende resultaat? Lees dan meer over de verschillende soorten behandelingen die mogelijk zijn.

Behandelen door zooltjes

Conclusie :
Medicovi Twin Heels zooltjes werken erg effectief

Waar de meeste behandelingen gericht zijn op slechts één aspect van hielspoor behandelen, werken de Medicovi hielspoor zooltjes gelijkertijd op wel drie unieke manieren. En dat is gebleken effectief te zijn. Dit is in een samenwerking tussen LEA Medizintechnik GmbH, bij het centrum voor zintuiglijke motorische interactie aan de Universiteit van Aalborg (DK) –> Rapport Ålborg Univerisitet 2013.

Wat kun je allemaal doen tegen hielspoor?

Wat kun je allemaal doen tegen hielspoor?

Vrijwel niemand denkt aan hielspoor, totdat ze er zelf last van krijgen. En dan kan het eerst een vervelende pijn zijn, maar echt er iets aan doen gebeurt dan nog niet. Totdat de irritatie dusdanig wordt dat het de bewegingsvrijheid gaat beperken. En dan worden er...

Lees meer

Een vraag over effectieve behandelen ? Bel gerust: +31 (0) 33 2022 644

Contact

    Share This