Het is duidelijk dat hielspoor pijnlijk is en dat sporten hierdoor wel erg lastig wordt. En dat is niet alleen jammer omdat je dan het plezier van het sporten mist, maar ook de fitheid van de voeten komt het niet ten goede. De voeten hebben namelijk voldoende beweging nodig om soepel en sterk te blijven (of te worden).

Hielspoor is een overbelasting van de (aanhechting van de) hielpeesplaat. Die overbelasting kan de kop op steken na het sporten. Meestal is dan wel sprake van een plotselinge toename van het sporten in combinatie met verkeerd schoeisel. Te oude en versleten schoenen kunnen een oorzaak van hielspoor zijn, maar ook een gebrek aan demping en/of ondersteuning van de voet. Dus wil je weer gaan sporten, zorg dan in ieder geval voor de juiste schoenen. Het is wellicht niet fijn om uw oude vertrouwde sportschoenen weg te doen, maar het is vaak wel een belangrijke oorzaak van de klachten.

Als je behoorlijk zwaar hielspoor hebt, dan is een goede schoen vaak nog niet voldoende. Hoewel een goede schoen het ontstaan kan voorkomen, kan het er alleen niet voor zorgen dat de hielspoor geen pijn meer doet. Daar is wat meer voor nodig. Vaak wordt hiervoor rust aanbevolen. In ieder geval enkele weken, totdat de ontsteking onder de voet is verdwenen. Maar rust nemen is makkelijker gezegd dan gedaan. We lopen continu en dus krijgt de hiel continu met schokken en irritatie te maken.

 

Wat werkt dan wel?

Gedurende het lopen en zeker bij het sporten moet er dus een oplossing voor de stekende pijn gevonden worden. Hielspoor zooltjes liggen dan het meest voor de hand. Er wordt vaak gekozen voor gel hakjes om de drukpijn te verminderen. Dit kan werken, maar daar zitten nadelen aan. De hakjes kunnen vooral bij het sporten gaan schuiven. En afhankelijk van de zachtheid van het materiaal zijn de schokken niet altijd weg. Er zijn ook zooltjes waarbij de plek om de pijnlijk plek verstevigd is en de zere plek zelf zweeft dan boven een uitsparing.

 

Schokken worden het best geabsorbeerd met water

Bij Skafit hebben we de Medicovi watergevulde zooltjes. Het water verdeelt de druk over de gehele voet en bovendien is water het beste materiaal om schokken te absorberen. De Medicovi Twin Heels zijn speciaal gemaakt om hielspoor te verminderen. Tijdens sporten kan men echter ook ervaren dat deze wat hoger staan. Tijdens het vele draaien en springen wordt dit soms als ongemakkelijk ervaren. Als alternatief is er dan de Medicovi S100 sport inlegzolen. Deze verminderen ook de druk, maar verbeteren tevens de balans van het lichaam.

Het is dus zeker mogelijk om te sporten met hielspoor. Wel moet daarbij gezegd worden dat de mate van de hielspoor voor iedereen kan verschillen en dus de pijn ook. Bij Skafit helpen we iedereen zo snel mogelijk weer aan het sporten. Heeft u vragen? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Share This