De oorzaak van een hielspoor kan wat tegenstrijdig zijn. Aan de ene kant wordt gezegd dat hielspoor komt door overbelasting, aan de andere kant door te weinig gebruik van de voet. Welke is het nou eigenlijk.

Zoals met alles zit hierin ook een nuance. Een hielspoor is eigenlijk iets dat iedereen wel in een bepaalde mate heeft, maar lang niet iedereen heeft er last van. Onderaan de hiel, bij de aanhechting van de hielpeesplaat, hebben veel mensen een verkalking. Deze verkalking is groter naarmate de voeten minder soepel en sterk zijn. Veel bewegen zorgt voor flexibele voeten, waarbij ook de spieren en pezen soepel en sterk blijven. En daar zit dus precies het ‘pijnpunt’.

 

Hielspoor overbelasting of door weinig beweging

Wanneer mensen over een langere tijd minder bewegen worden de spieren en pezen stijver, korter en minder sterk. Als je dan ineens meer gaat doen, andere schoenen gaat dragen met onvoldoende demping of een keer verkeerd terecht komt op je hiel, dan kunnen de problemen gaan ontstaan. De hiervoor genoemde situaties zijn dan de overbelasting die hielspoor als het ware activeren. Stevige schokken op de hiel die stijf is veroorzaakt een irritatie en kan een ontsteking teweegbrengen. En dan komt de pijn die in de volksmond een hielspoor is. Wel is het zo dat een hielspoor ook echt recht onder de hiel zit. Pijn die meer aan de zijkant van de hiel voorkomt wordt nog wel eens aangezien voor hielspoor, maar is dat niet.

 

Voorkomen is beter dan genezen

We kunnen eigenlijk wel stellen dat een hielspoor geen blessure is van teveel doen. Juist het langdurig te weinig doen is een oorzaak van hielspoor. Voorkom dus dat de pezen en spieren kwetsbaar worden en geef de voeten voldoende beweging ! Hierbij kunnen onze Medicovi hielspoor zooltjes ook erg goed helpen. Deze inlegzolen houden de voeten soepel en goed doorbloed. Dit vermindert niet alleen direct de pijn, maar verbetert ook de soepelheid van de spieren en pezen.

Heeft u hierover vragen of wilt u meer weten hoe u een hielspoor behandeling zelf kunt doen ? Neem dan gerust contact met ons op.

Share This