Met het verkeerde been uit bed?

Mensen die een hielspoor hebben, kunnen in de ochtend nauwelijks staan op de voet waar zij een hielspoor hebben. Dit is ook één van de manieren waarop je een hielspoor kunt herkennen. Die stekende pijn kan wel de hele dag duren. Maar waarom is het in de ochtend nou juist het ergst? Duidelijk is in ieder geval dat het direct je humeur kan verpesten.

 

Souplesse van de hielpeesplaat (en andere spieren)

We hebben op deze website al laten zien dat een hielspoor veroorzaakt kan worden door een verkalking rond de aanhechting van de hielpeesplaat. Door overbelasting op deze plaats kan er een ontsteking ontstaan die pijn veroorzaakt. De verkalking op zich is niets geks. Vrijwel iedereen heeft deze verkalking in meer of mindere mate. De mate waarin die verkalking aanwezig is, heeft te maken met de souplesse van de de pezen in de voet. Wanneer deze soepel door beweging, dan is de kans op een hielspoor ook weer kleiner. Dat wil overigens niet zeggen dat een hielspoor niet kan ontstaan bij mensen die bijvoorbeeld veel (hard)lopen tijdens sporten. Schoeisel is bijvoorbeeld ook een factor om rekening mee te houden. Schoenen waar de voet te weinig in kan bewegen kunnen ervoor zorgen dat de voet ‘lui’ wordt en minder soepel wordt. Het gebrek aan beweging maakt de pezen stijf en kwetsbaar tegen schokken zoals bij lopen en rennen het geval is. Zeker op harde ondergrond is dit het geval.

 

Maar waarom doet hielspoor vooral in de ochtend zo’n pijn?

Dat komt omdat de voet tijdens de nacht helemaal niet of nauwelijks beweegt. De spieren zijn in rust stand en bieden de spieren en pezen de gelegenheid om stijver te worden. Tijdens de eerste stap uit bed waarbij de druk op de hiel komt, dan lijkt het net of er een mes in de hiel gestoken wordt. De stijve aanhechting van de pees krijgt ineens een dreun en dat vindt de pees doorgaans niet fijn. Naarmate de dag vordert wordt de voet weer soepeler en zal de pijn afzakken. Helaas is het aan het eind van de dag alleen niet over. De overbelasting gaat in de loop van de dag weer een rol spelen. Het kan zelfs zo erg zijn dat dit moment vrij kort komt nadat de ergste pijn van de ochtend weg is.

 

Schokken absorberen bij hielspoor

Het dubbele compartiment water absorbeert schokken en voorkomt pijn

Klinkt dit herkenbaar? Dan heeft u mogelijk ook een hielspoor. Daar kunt u zeker wat aan doen om de pijn zoals hierboven te verminderen en de hielspoor weer te laten verdwijnen. Met de Medicovi Twin Heels inlegzolen van Skafit wordt de pees de gehele dag gemasseerd, zodat deze optimaal soepel is. Bovendien absorbeert het water de schokken tijdens het (hard)lopen en heeft u direct geen pijn meer.

Share This