De meest voor de hand liggende oplossing voor het behandelen van een hielspoor is vaak het kopen van hielspoor zooltjes. Het internet staat vol met inlegzolen tegen hielspoor en dat kan best verwarrend zijn. Vooral wanneer je niet precies weet wat te doen tegen hielspoor, dan is het lastig te kiezen welke zolen het beste werken. Wanneer je de achtergrond van een hielspoor niet kent, dan is het verleidelijk om gel zooltjes te kopen, want dat vermindert de pijn direct. Maar ben je daar echt mee geholpen? In dit blog geven we inzicht in welk type inlegzolen doorgaans het beste helpen.
Op maat gemaakte zooltjes door de podoloog
Een gang naar de dokter levert meestal het advies op dat je naar de podoloog moet om zooltjes te laten aanmeten. Geen gekke gedachte natuurlijk. De zooltjes van een podoloog zijn helemaal aan je voeten aangepast en zullen daar ondersteunen waar je het nodig hebt. Wat een nadeel kan zijn aan deze oplossing is dat zooltjes van de podoloog vaak niet heel veel demping geven, iets dat vaak toch zo gewenst is. En zonder die demping kan het nog steeds pijn doen, ondanks dat de druk beter onder de voeten verdeeld wordt. Een ander nadeel van deze zooltjes is dat ze vrij kostbaar kunnen zijn. Ondanks dat ze voor een deel vergoed worden door de verzekering, blijft er toch vaak een groot deel over dat je zelf moet betalen. Vaak meer dan de kosten voor ‘standaard’ zooltjes.
Gel zooltjes
We noemden hierboven al even de gel zooltjes als oplossing bij hielspoor. En dat we daar een niet heel enthousiast over zijn komt vooral omdat ze eigenlijk niet goed voor de voeten zijn. Ja, ze zijn zacht en de pijn kan er op de korte termijn aanzienlijk mee verminderen. Maar de voeten en spieren worden er niet beter van. De voeten worden onvoldoende gestimuleerd en de problemen worden daar juist erger van. Voeten moeten namelijk voldoende belast worden om sterk en flexibel te blijven. Hielspoor zooltjes van silicone gel zorgen er juist voor dat de voeten wat lui worden. En dus juist zwakker. De hielspoor klachten kunnen daar alleen maar erger van worden. Meestal ervaren mensen na een tijdje dat de gel zooltjes niet meer werken. Eigenlijk is de hielspoor dan alleen maar erger geworden. Je bent dan nog verder van huis met de behandeling van hielspoor.
Inlegzolen die gewicht verdelen onder de voet

Verhogen van de zool onder de voetboog (Sole)
De pijn onder de voet bevindt zich vaak op één specifieke plek onder de hiel. Omdat daar ook vaak het grootste deel van het lichaamsgewicht op drukt, doet dat behoorlijk pijn. Die overbelasting op de hiel is vaak een oorzaak van hielspoor en om die oorzaak weg te nemen is drukverdeling belangrijk. En druk verdelen kun je op 2 manieren doen. Door het verhogen van de zool, zodat delen van de voet waar geen druk op staat, ineens wel gewicht opvangen. Of je kunt de voeten in een materiaal laten zakken, waardoor het gewicht onder de gehele voet verdeeld wordt. De eerste optie is wat het vaakst gebeurt. Zolen met een verhoging onder de voetboog en een zacht kussentje onder de hiel zijn er in vele soorten en maten. Als je voor deze variant kiest, kun je het beste kiezen voor een oplossing waar het voetbed zich aanpast aan de vorm van de voet. Een goed voorbeeld van een dergelijke inlegzool zijn de zolen van Sole. Die vormen naar de voeten (je kunt ze ook in de oven stoppen voor het snelste resultaat), zijn flexibel en geven goede ondersteuning.
Hielspoor zooltjes met water verdelen druk het beste

Drukverdeling onder voet, door in het water te zakken.
Maar een minder voor de hand liggende oplossing zijn hielspoor zooltjes die gevuld zijn met water. Waarom? Omdat daar alle ingrediënten aanwezig zijn voor het direct verminderen van pijn, maar ook de hielspoor oorzaak wordt aangepakt.
Als je gaat staan op een zooltje dat gevuld is met water, dan voel je dat de voeten omgeven worden door water. Onder de hele voetzool wordt druk gelijkmatig verdeeld. En omdat water schokken enorm goed absorbeert, voorkom je pijn aan de hiel bij lopen en staan. Maar dat is nog niet alles. Het water zorgt er namelijk ook voor dat de doorbloeding in de spieren en pezen wordt verbeterd. Je kunt je voorstellen dat water in de zool gaat bewegen als je loopt. Die beweging masseert je voetzolen en zorgt daardoor voor een betere doorbloeding. Spieren en pezen hebben goede doorbloeding nodig om voedingsstoffen aan te voeren en afvalstoffen af te voeren. In het geval van hielspoor is verkalking rond de hielpeesplaat een probleem. Die verkalking moet minder worden en dat kan alleen als de ‘kalkaanslag’ afgevoerd wordt.
Een betere balans
Nog een bijzonder effect is toe te schrijven aan het water. Je kunt je vast ook wel voorstellen dat staan op water iets doet met je balans. Het bewegen onder de voeten maakt dat de voeten constant die balans moeten bewaren. Zo worden de spieren dus steeds optimaal aan het werk gezet. De spieren in je voeten worden hier sterker van. En sterkere spieren betekent dat ze minder vatbaar zijn voor overbelasting. Vooral mensen die balans problemen hebben (denk bijvoorbeeld aan ziekte van Parkinson), hebben veel baat bij water gevulde inlegzolen. Hoe dat zit, vertellen we je in een ander blog. Je vindt water gevulde hielspoor zooltjes op www.skafit.nl.
Zijn hielspoor inlegzolen een tijdelijke oplossing ?
De oorzaak van een hielspoor kan iets tijdelijks zijn. Bijvoorbeeld als de overbelasting onder de hiel toe te rekenen is aan een specifieke gebeurtenis. Je bent er hard op je hiel terecht gekomen of je hebt tijdens het sporten wat teveel gevraagd van je lichaam. Dat gebeurt dan meestal op een harde ondergrond. Een behandeling met zooltjes kan dan een oplossing zijn. Inlegzolen met een verhoging, water gevulde zolen of zelfs gel zooltjes kunnen in die gevallen een goede oplossing zijn.
Bij langdurige en hardnekkige hielspoor klachten is het vaak belangrijk om ook naar een oplossing op de langere termijn te kijken. Als de hielspoor is ontstaan door een verkeerde loophouding en druk belasting, dan zul je waarschijnlijk permanent zooltjes moeten blijven dragen.