Massage bij hielspoor

Een deel van de oorzaak van hielspoor ligt in de doorbloeding van de hielpeesplaat. Vooral de aanhechting van de pees kan gevoelig zijn en een goede doorbloeding zorgt in het algemeen voor goede aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen. Wanneer deze pees geïrriteerd is (door een ontsteking) en er sprake is van hielspoor, dan moeten de oorzaken aangepakt worden om weer van de pijn af te komen. Wanneer het gaat om doorbloeding is het natuurlijk voor de hand liggend om door massage de doorbloeding te verbeteren. Maar werkt dat ook bij hielspoor?

Werkt masseren bij hielspoor?

Ja, in principe draagt masseren bij aan het verhelpen van hielspoor. Simpelweg om wat we hierboven al verteld hebben. Doorbloeding verbeteren is altijd goed om te doen, maar bedenk wel dat je hierbij niet juist meer irritatie toebrengt aan de pijnlijke plek, want dan kun je soms de situatie alleen maar erger maken. Dus masseer niet te fanatiek.

Een geleidelijke massage kan bijdragen aan het afbreken van de verkalking rond de pees. Door massage wordt de stijfheid van de pees wat soepeler en zal de pees minder vatbaar zijn voor irritaties.

Fysiotherapie

Bij masseren denken we al snel aan de fysiotherapeut die dikwijls massage gebruikt voor problematiek aan spieren en pezen. Maar in de praktijk zal een fysiotherapeut niet al te veel doen aan een hielspoor. Eerder zal deze gebruik maken van bijvoorbeeld shockwave therapie om de hielspoor te behandelen. Dit geeft namelijk een wat effectiever resultaat dan de handmatige (kort durende) massage. 

Zelf masseren

Je kun vrij eenvoudig zelf je hiel masseren. Dat kan natuurlijk op de vrij gebruikelijke manier met je duim over de pijnlijke plek wrijven. 

Een heel eenvoudige manier is het gebruik van een tennisbal. Wanneer je op de bank zit, of achter je bureau zit te werken, dan kun je dat balletje rustig een tijdje onder de zere plek heen en weer bewegen. Rondjes maken, heen en weer bewegen, het maakt eigenlijk niet heel veel uit, zolang er maar beweging is op en rond de pijnlijke plek. Er zijn ook diverse hulpmiddelen zoals staafjes die je onder je voet kunt laten rollen, maar in de basis voeren ze dezelfde massage uit.

Het gebruik van een dergelijk hulpmiddel is doorgaans in ieder geval een stuk langer vol te houden en daardoor dus ook effectiever.

Massage door water gevulde inlegzolen

Wat ook een effectieve methode is, is het gebruik van watergevulde inlegzolen. Waar de ‘tennisbal’ vooral een methode is om te gebruiken als je stil zit, zijn de inlegzolen vooral een oplossing voor tijdens het lopen. Het water in de zolen gaat bewegen tijdens het lopen, waardoor er ook een massage onder de voeten ontstaat. Een groot voordeel hierbij is dat water erg goed schokken absorbeert en daarmee dus ook nieuwe irritaties en overbelasting voorkomt. 

Ben je geïnteresseerd in het kopen van de water gevulde inlegzolen? Klik dan hier.

Wat kun je allemaal doen tegen hielspoor
Zolen kopen op Skafit.nl

Massage aan de voeten nodig tijdens het lopen? www.skafit.nl

Contact

    Share This