Heb je ooit wel eens afgevraagd of hielspoor vaker in de zomer of in de winter voorkomt? Nou, wij wel. En het blijkt na bestudering van onze eigen data dat het eigenlijk geen echt verschil maakt. Je zou nu natuurlijk kunnen stoppen met lezen omdat het antwoord al gegeven is, maar je wilt ook vast weten waarom.

Slechte schoenen in de zomer

In de zomer lopen we vaak op open schoenen, zoals slippers of sandalen. Niet bepaald schoeisel waar je echt goed op loopt. Bovendien dragen veel mensen steunzolen en die kunnen vaak niet gedragen worden in dergelijk schoeisel. Hoewel bijvoorbeeld Sole slippers bijvoorbeeld wel een goed voetbed hebben, zijn de meeste slippers zo plat en niet ondersteunend als maar kan. En daar raken je hakken behoorlijk door overbelast. Steeds maar ongecontroleerde dreunen op de hak zorgen op een harde ondergrond snel voor een overbelasting van de hiel. De irritatie bouwt zich op en een hielspoor kan het resultaat zijn. Maar ook op blote voeten door het huis lopen kan een oorzaak zijn, want tegenwoordig liggen er vaak plavuizen, laminaat of een andere harde ondergrond in het huis.

Iets dat in de zomer juist goed is, is dat we veel meer buiten komen, lopen en bewegen in het algemeen. En daardoor blijven de voeten soepeler en beter doorbloed, wat de kans op hielspoor doet afnemen. Er zijn dus positieve kanten en risico’s wat betreft het krijgen van hielspoor in de zomer periode.

Kou en stijfheid in de winter recept voor hielspoor

Tijdens de koude maanden voelen we ons al vaak wat strammer en stijver. De kou zorgt voor meer stijfheid en bewegen doen we doorgaans wat minder, want we komen minder buiten. De voeten worden daarmee ook wat minder soepel. Maar onder het mom van ‘elk nadeel heb ze voordeel’ is er dus wel minder kans op overbelasting van de hiel. Een ander positief element is dat we in de winter vaak betere schoenen dragen. Betere schoenen betekent in de regel betere ondersteuning en demping, dus minder hielspoor. In dergelijke schoenen passen goede zooltjes overigens ook vaak beter en is de hele loophouding beter.

Mocht je in de winter wat vaker thuis op de bank zitten zonder al te veel beweging? Met een simpel tennisballetje onder je hiel door rollen kan al veel meer soepelheid geven in je hiel en de doorbloeding verbeteren.

De overgang van het ene naar het andere seizoen kan ook nog een dingetje zijn. De overstap van slippers naar stevige schoenen of andersom zal de situatie weer veranderen. Pijn door slippers kan minder worden, maar door een warmere temperatuur en meer beweging kan hielspoor ook minder worden.

Beoordeel vooral je eigen situatie

Ieder seizoen heeft dus wat kenmerken waarop je kunt letten in geval van hielspoor. Maar hoewel we hierboven behoorlijk gegeneraliseerd hebben, is het vooral belangrijk om naar je eigen situatie te kijken. Welke schoenen draag ik, beweeg ik genoeg of juist te veel op een harde ondergrond. Het zijn elementen waarmee je een groot verschil kunt maken. Als je hielspoor hebt, dan wil je er natuurlijk ook snel van af. En dan helpt Skafit je zowel in de zomer als in de winter met hielspoor zooltjes die met water gevuld zijn.

Share This