Shockwave therapie tegen een hielspoor
Er is een enorm groot aantal behandelmethoden beschikbaar om hielspoor tegen te gaan. Je ziet soms door de bomen het bos niet meer. Zooltjes, injecties, hakjes, hielspoor sokken en hulpmiddelen voor bijvoorbeeld rekoefeningen. Er is veel te krijgen. Een behandelmethode die steeds vaker toegepast wordt is de shockwave. Omdat we graag aan complete informatie voorziening doen, gaan we hier ook uitgebreid in op shockwave therapie.
Wat is shockwave therapie?
Het woord zegt het eigenlijk al : shockwaves zijn schokgolven. En dan vooral van hoogenergetische geluidsimpulsen die zich als golven verplaatsen. Als je deze richt op spieren, pezen en gewrichten, dan zorgen deze golven voor een stimulering van de bloedcirculatie. En stimulering van de bloedcirculatie betekent aanvoer van voedingsstoffen om beschadigd weefsel te herstellen en afvoer van afvalstoffen.
We onderscheiden 2 soorten behandelingen, namelijk de RSWT (Radiale ShockWave Therapie) en FSWT (Focussed ShockWave Therapie). De eerste wordt het meest toegepast. En in veel gevallen is het effectief. De tweede is een meer geconcentreerde golf (zoals Focussed al aangeeft) en dus krachtiger en meer precies. Daarom is dit ook een wat meer specialistischer behandelmethode.
De schokgolven worden doorgaans toegediend met een behandelpistool dat tegen de pijnlijke plek wordt gehouden. De behandeling zelf kan soms pijnlijk zijn. Wanneer de schokken toegediend worden kan een stekend en zeurend gevoel worden ervaren. Het pistool dat de schokken toedient kan echter qua intensiteit ingesteld worden, zodat het aansluit op de pijngrens van de persoon in kwestie. Op zich ook logisch als je bedenkt dat de doorbloeding gestimuleerd wordt en er dus wel degelijk iets met het weefsel gebeurt.
Wanneer is shockwave therapie geschikt?
Een therapie inplannen is niet iets dat je even snel doet. Wanneer je klachten krijgt aan je hiel, dan is niet je eerste gedachten ‘laat ik eens shockwave therapie gaan proberen’. Mensen proberen doorgaans eerst eenvoudiger oplossingen . Zooltjes of gel hakjes, rekoefeningen of hielspoor sokken. En er is een goede kans dat dit al direct succesvol is. De hielspoor zooltjes van Medicovi bijvoorbeeld hebben een zeer hoog succes percentage. Shockwave wordt voor mensen pas echt een optie wanneer ze al van alles hebben geprobeerd, maar het geen oplossing heeft gebracht. En dus blijft de hiel pijnlijk. Na enig onderzoek op internet of navraag bij een arts komen mensen dan uit bij shockwave. Een afspraak met een bedrijf dat deze behandeling aanmaakt gaat dan vervolgens vrij eenvoudig.
Werkt shockwave echt?
Er zijn goede resultaten geboekt met shockwave therapie. De stimulering van pezen en spieren en het afbreken van verkalking helpt. Het is wel van belang dat eerst goed wordt bekeken of het echt hielspoor is. Anders is shockwave misschien niet de juiste behandeling en zal een goed resultaat uitblijven. Het is ook afhankelijk van de ernst van de klachten. En hoe gerichter (zoals bijvoorbeeld FSWT) hoe effectiever het is.
Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Shockwave therapie ondergaan betekent natuurlijk ook regelmatig een tripje naar de behandelaar toe. Doorgaans duurt de complete therapie 5 behandelingen en tussen de behandelingen door wordt er zo’n 7 tot 10 dagen rust geadviseerd. In totaal betekent dit dat het zo’n 28 tot 40 dagen kan duren voordat de behandeling klaar is. Op zich natuurlijk niet al te lang en ingrijpend wanneer je al lang met hielspoor pijn rond loopt. En dus kun je shockwave een goed alternatief noemen voor zooltjes, oefeningen en andere behandelmethoden.