Vrijwel niemand denkt aan hielspoor, totdat ze er zelf last van krijgen. En dan kan het eerst een vervelende pijn zijn, maar echt er iets aan doen gebeurt dan nog niet. Totdat de irritatie dusdanig wordt dat het de bewegingsvrijheid gaat beperken. En dan worden er veel verschillende dingen geprobeerd.

Een eerste stap die dan gezet wordt is het kopen van zogenaamde ‘gel hakjes’. Deze silicone kussens voor onder de hiel absorberen de schokken zodat de erge pijn bij het lopen direct minder wordt. Dit gaat eigenlijk vaak best een tijd goed. Er komt echter vaak een moment dat de hakjes nog wel helpen in de schoen, maar dat als men op blote voeten loopt de pijn des te heviger is. Dat komt doordat de hielspoor helemaal niet echt weggaat door de hakjes. De irritatie kan weg zijn, de ontsteking in de hielpeesplaat kan weg zijn, maar de uitstekende verkalking aan de hielpeesplaat is er nog steeds. En dus ligt terugkomst van de hielspoor op de loer.

 

Hielspoor oorzaak wordt vaak niet aangepakt

Veel mensen blijven steken in een herhaling van zetten door met hakjes of andere gel zooltjes iets aan de pijn te doen, maar niet iets aan de oorzaak. En dan loop je het risico dat er herhaling optreedt.

Om de oorzaak weg te nemen moet je er vooral voor zorgen dat de spieren en pezen in de voeten soepel en sterk zijn. Doorbloeding is belangrijk om afvalstoffen af te voeren en gekwetste spieren te laten herstellen. Een andere bijkomend probleem dat vermeden moet worden is dat er drukpunten onder de voet aanwezig zijn. Een te grote druk op één plek zorgt geheid voor overbelasting en pijn. Dus druk verdelen is verstandig.

 

Wat kun je dan precies doen?

  • Zorg voor voldoende beweging. Bij hielspoor zijn er diverse rekoefeningen die goed kunnen helpen om de voet soepel te houden.
  • Wandelen in het bos of op het strand is bijvoorbeeld ook erg goed voor het soepel maken van de voeten. De zachte ondergrond voorkomt daarbij ook nog irritatie door druk/schokken.
  • Masseren van de hiel is ook een optie. Hoewel natuurlijk van korte duur kan dit wel helpen om de spieren soepel te maken.
  • Dragen van zooltjes die de druk onder de voeten verdelen.
  • Vermijd het lopen op blote voeten (of op sokken) op harde ondergrond (bijvoorbeeld plavuizen in huis). Trek slippers of sloffen aan die de schokken absorberen en de druk verdelen.
  • Er zijn ook speciale hielspoor compressie sokken die gedurende de hele dag voor massage en doorbloeding zorgen en zo ook bijdragen aan het herstel.
  • Shockwave therapie kan de verkalking aan de hielpeesplaat losmaken en zo zorgen dat er minder irritatie gaat ontstaat. Hiervoor zijn specialisten die hiervoor de juiste apparatuur hebben.

Wellicht weet u zelf ook nog goede tips om iets te doen aan hielspoor? Laat het gerust weten en we zullen uw tips op onze website delen!

Een combinatie van dingen die je kunt doen tegen hielspoor zijn bijvoorbeeld de Medicovi water gevulde zooltjes. Deze hebben meerdere eigenschappen die helpen:

  • Verdelen van de druk onder de voeten.
  • Dempen van schokken, dus direct vermindert de pijn.
  • Het water in de zolen masseert de voeten en verbetert de doorbloeding.

Heeft u vragen? Laat het ons gerust weten.

Share This