Operatie bij hielspoor

Een hielspoor operatie is doorgaans zo’n beetje de laatste optie om van deze blessure af te komen. Omdat er zoveel verschillende hielspoor behandelingen zijn en een operatie doorgaans de meest ingrijpende is, worden er vaak eerst andere opties geprobeerd. Oefeningen, inlegzolen, hielspoor sokken, massage zijn enkele van de eerste eenvoudige oplossingen die je vaak zelf kunt doen. Als dat allemaal niet helpt, dan wordt de hulp van een fysiotherapeut of podoloog ingeschakeld voor meer specialistische hulp. Wanneer na verloop van tijd dit ook geen soelaas biedt, dan zullen deze behandelaars vaak adviseren om een operatie te ondergaan. Je wordt dan doorverwezen naar een ziekenhuis of gespecialiseerde kliniek, waar vaak de orthopedisch chirurg je van de problemen af moet helpen.

 

Wel of niet opereren?

In het ziekenhuis zullen ze niet zomaar overgaan op het opereren van de fasciitis plantaris, zoals de hielspoor ook wel wordt genoemd. Er zal een controle plaatsvinden of een ingreep noodzakelijk is en of er echt geen andere opties zijn.

Mocht een hielspoor operatie nodig zijn, dan wordt er bepaald welke ingreep het beste bij de (oorzaak van de) klachten past. Er zijn een aantal keuzes:

  • De kuitspier verlengen (gastroc slide)
  • Verkalking verwijderen van de aanhechting
  • Plantaire fasciotomie

We zullen hieronder de verschillende opties doornemen en hierbij de voor en nadelen behandelen.

 

Kuitspier verlengen (gastroc slide)

Wanneer de kuitspieren kort zijn en er constant druk op de aanhechtingen staat, dan kan deze ingreep gekozen worden. Korte spieren in de kuit kunnen gevolgen hebben voor de aanhechtingen aan de hiel en vervolgens doorgegeven worden aan de hielpeesplaat. Te korte spieren en pezen zullen doorgaans eerder overbelasting blessures geven en hielspoor is zo’n blessure. Normaal gesproken moeten oefeningen en oprekken van de spieren voldoende verlichting kunnen geven, maar wanneer dat niet het geval is, dan is de gastroc slide een effectieve ingreep.

Tijdens de operatie wordt de lange kuitspier (gastrocnemius) iets ingesneden met als doel later weer aan te laten groeien aan de achillespees. Hierdoor zou er meer lengte in de spieren en pezen moeten komen, wat de druk op de hiel en de hielpeesplaat moet verlichten.

De ingreep bij een hielspoor operatie zelf is niet heel zwaar, maar een nadeel is wel dat je de weken erna loopgips moet dragen, zodat het risico op overstrekking van de dan nog kwetsbare hechting plaatsvindt. Daarna is het nodig om 2 maanden een nachtspalk te dragen. De nachtspalk zorgt ervoor dat je geen overmatige bewegingen kunt maken en speciale nachtspalken met coolpacks kunnen het herstel van de kuitspier en hielpeesplaat extra bespoedigen.

Ook zul je oefeningen moeten doen en die langzaam opbouwen om lengte in de spieren te behouden en deze soepel te houden. Na ongeveer 4-6 weken zul je moeten merken dat er meer rek aanwezig is en de pijn dus minder wordt.

Deze operatie geeft relatief weinig risico’s. In sommige gevallen kan de kuitspier na verloop van tijd nog minder sterk aanvoelen dan ervoor, maar ook dit is een kwestie van oefeningen blijven doen om kracht terug te brengen.

 

Verkalking verwijderen

Een oorzaak van hielspoor kan zijn dat de aanhechting van de hielpeesplaat verkalkt is. Dit hakje aan het hielbeen (te zien op een röntgen foto) zorgt voor minder rek aan de pees maar ook voor extra gevoeligheid bij het lopen. De druk op de hiel veroorzaakt dan snel een ontsteking, die zeer pijnlijk is.

Het wegschrapen van het teveel aan kalk kan echter wel wat schade veroorzaken. De pees en de aanhechting kunnen tijdens de ingreep niet helemaal ontzien worden, dus er zal wat nevenschade zijn. Ook het herstel duurt vrij lang met zo’n 2 a 3 maanden. En omdat je tijdens deze periode vooral veel rust zult moeten houden is dit niet ideaal. Rust is doorgaans wel goed, maar een nadeel is ook dat de spieren en pezen hierdoor doorgaans kracht en soepelheid zullen verliezen. Oefeningen en ‘optrainen’ van de belastbaarheid is dan nodig, wat ook weer enkele weken tot maanden kan duren.

Het weghalen van kalk kan de pees dus soepeler maken, maar er ook voor zorgen dat eventueel beknelde zenuwen weer meer ruimte krijgen. Al met al steeds minder toegepast, vanwege de bijkomende beschadigingen en risico’s van complicaties.

 

Plantaire fasciotomie

Een derde soort ingreep is het doorsnijden van de aanhechting van de peesplaat. Dit geeft direct verlichting van de pijn, maar is een soort paardenmiddel dat behoorlijke risico’s met zich meebrengt. Het doorsnijden van de aanhechting zorgt ervoor dat er geen enkele ondersteuning gegeven kan worden aan de voet en dat deze dus door zal zakken. Herstel is erg lastig en hoewel de pijn dan dus minder is, kan deze ingreep niet aanbevolen worden. Bewijs dat deze ingreep effect heeft zijn op zijn minst vrij mager te noemen.

 

Liefst geen operatie bij fasciitis plantaris

Het zal duidelijk zijn dat een hielspoor operatie niet direct aan te bevelen is. Van alle ingrepen lijkt de gastroc slide het minst risico’s te hebben, maar het herstel heeft ook echt zijn nadelen.

Naar onze mening zouden operaties dan ook voorkomen moeten worden en dat zou ook mogelijk moeten zijn met de juiste hulpmiddelen en oefeningen. Want oefeningen blijven essentieel om de voet, spieren en pezen soepel te houden. Beweging en doorbloeding spelen ook een essentiële rol, want die kunnen soepelheid brengen en een goede toevoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen (en kalk).

Medicovi inlegzolen kunnen die souplesse brengen door de continue massage die een betere doorbloeding veroorzaakt. Aanvulling met shockwave kunnen zelfs bij de zwaardere gevallen zeer veel effect hebben. Oefeningen, hielspoor sokken en een nachtspalk kunnen vervolgens het arsenaal compleet maken en de kans dat de hielspoor dan nog niet breekt is vrij klein. Ofwel, voorkom een hielspoor operatie en ga tijdig met de juiste hulpmiddelen aan de slag.

Hielspoor operatie
Zolen kopen op Skafit.nl

Wil jij ook een operatie aan je hielspoor voorkomen? www.skafit.nl

Contact

    Share This