Wat is hielspoor?

 

Symptomen

Als iemand pijn aan de hiel heeft, dan wordt er al snel geroepen dat het om een hielspoor gaat. Maar in veel gevallen is dat dan toch niet het geval. Om goed vast te kunnen stellen of het inderdaad om deze blessure gaat, kun je het beste een beoordeling doen op basis van symptomen.

Echte hielspoor pijn is doorgaans een vervelende stekende pijn richt onder het hielbot. Het gevoel lijkt op het lopen op een kiezelsteentje die zich precies onder de hak bevindt en bij iedere stap op het bot wordt gedrukt. Dit veroorzaakt een felle pijn onder de hiel. Dus als de pijn aan de zijkant of achterkant van de hiel zit, dan is de kans al groot dat het niet om hielspoor gaat. Het verloop van de pijn is ook vrij specifiek. Bij het opstaan in de ochtend ervaar je een stekende pijn onder de hak die na een tijdje wat minder heftig wordt. Dit symptoom komt omdat de aanhechting van de hielpeesplaat ’s ochtends helemaal stijf is door gebrek aan beweging. Even kort masseren en er op lopen laat de ergste pijn wat wegzakken. Helaas wordt de pijn in de loop van de dag vaak toch weer wat erger. Een zeurende pijn die steeds heviger wordt, naarmate je langer staat en loopt. Lang staan kan dan ook echt heel vervelend zijn.

In sommige gevallen van hielspoor is het zelfs zo erg dat mensen er ’s ochtend niet door kunnen lopen. Dan is het toch echt tijd om er iets aan te doen. Het wegnemen van de druk door zooltjes is dan het meest eenvoudige.

 

Medische achtergronden

Hoe de pijn voelt en hoe je het kunt herkennen is dus nu duidelijk. Maar wat is er nu eigenlijk precies aan de hand in de voet zelf? Wat veroorzaakt die pijn? Wellicht is het beste antwoord te geven met een röntgen foto van de aandoening.

Wat is hielspoorHier links zie je een röntgenfoto van een voet met een hielspoor. Op de omcirkelde plek zie je een puntje, dat aan het hielbot zit. Dit puntje is een verkalking aan de hielpeesplaat, een pees die van de hiel naar de voorvoet loopt. Deze benige uitwas wordt ook spina calcaneï genoemd. Uit onderzoek blijkt dat bij ongeveer 75% van de volwassen bevolking een dergelijke verkalking aanwezig is. Dit hoeft dus echter niet altijd te leiden tot het ontstaan van pijn.

Wanneer er sprake is van overbelasting (zie ook de pagina over de oorzaak) kan er een niet – bacteriële ontsteking gaan ontstaan. En dan gaat er pijn ontstaan. Dit wordt veelal aangeduid als hielspoor, waarvan de medische naam ‘Fásciïtis Plantaris’ is.

 

Wie lopen er het meest risico om het te krijgen ?

Hielspoor is niet een aandoening die slechts bij een specifieke groep mensen kan voorkomen, al is het bij kinderen wel ongebruikelijk. De verkalking aan de aanhechting van de hielpeesplaat is bij kinderen doorgaans nog niet groot. Bij jongere kinderen is het waarschijnlijker dat het om de ziekte van Sever gaat. Een overmatige tractie aan het hielbeen veroorzaakt dan de pijn. Uiteraard is het verstandig om bij hielpijn bij kinderen een arts hiernaar te laten kijken. Rust is meestal de beste behandelmethode.

Omdat hielspoor een overbelastingsblessure is, lopen mensen die actief zijn of veel staan (en dan vooral op harde ondergrond) het meeste risico. Hardlopers (en sporters in het algemeen) die op verharde wegen sporten hebben vaak deze blessure. Maar ook mensen die juist weinig beweging krijgen, maar thuis bijvoorbeeld op een plavuizen vloer lopen kunnen sneller last krijgen. Dit komt omdat de voet dan niet flexibel en fit genoeg is, waardoor schokken sneller schade aanbrengen.

In het algemeen lijken vrouwen ook vaker slachtoffer te zijn van dit voetprobleem. Een heel duidelijke oorzaak hiervoor is er niet, maar wellicht dat het schoeisel een bepalende rol speelt. Pumps / hoge hakken zijn niet voorzien van goede demping en geven extra dreunen aan het hielbot. Daardoor is de kans groter dat dan een hielspoor ontstaat.

Hoe een hielspoor precies ontstaat leest u hier : Oorzaak van een hielspoor .

MEER INFORMATIE OVER DE INLEGZOLEN? KIJK OP WWW.SKAFIT.NL

Contact

Share This