Hielspoor (plantar fasciitis) is aandoening die eigenlijk pas zijn intrede heeft gedaan nadat schoenen steeds steviger en comfortabeler zijn geworden. Hoewel stevig en comfortabel zo op het eerste gezicht als positief zouden moeten worden ervaren, heeft dit ook zijn keerzijde. De voeten worden minder belast en ook de beweeglijkheid van de voeten zijn door veel schoenen minder geworden. En dat heeft als gevolg dat voeten minder soepel en sterk blijven. En daarom worden ze kwetsbaarder voor blessures.

 

De ondergrond is belangrijk

Onze voeten zijn niet gemaakt om in schoenen te zitten, maar juist om op wisselende ondergronden voor balans en mobiliteit te zorgen. En die ondergrond was ooit alleen maar zacht en niet zo hard als bijvoorbeeld onze geasfalteerde of bestraatte wegen. En ook in huis zijn de vloeren vaak hard. Harde vloeren zorgen voor irritatie aan de hak, die als eerste op de harde ondergrond komt. Wanneer dit langdurig gebeurt, dan gaat de hiel vanzelf protesteren en gaat er pijn ontstaan.

 

Goede schoenen of inlegzolen

Een harde ondergrond is dus in het algemeen een factor die irritatie kan veroorzaken. Goede schoenen zijn daarom belangrijk en bij voorkeur schoenen die soepel genoeg zijn zodat de voeten goed kunnen bewegen. En uiteraard moet er goede demping zijn. Werkschoenen met stalen neus bijvoorbeeld zijn zo stug en hard, dat als je daar lang op loopt, je vanzelf problemen krijgt. Inlegzolen met goede demping zijn dan eigenlijk de enige manier om voor extra demping te zorgen en zo problemen zoals hielspoor te voorkomen.

 

Voetproblemen

Naast de basis van ondergrond en schoeisel, spelen een aantal eigenschappen van de voet ook een rol. Bijvoorbeeld een holvoet kan relatief veel druk op de hiel veroorzaken. Dit geldt ook wanneer er weinig vetweefsel onder de hak zit, of wanneer men overgewicht heeft. En veel druk op de hiel geeft al snel weer de overbelastingsproblemen waar we het hierboven over hadden. Ook hier zijn goede schoenen en (hielspoor) zooltjes een goede oplossing.

Veel problemen zijn dus terug te voeren naar overbelasting, evt. als gevolg van al aanwezige voetproblemen. De oplossingen hiervoor liggen dan ook voor de hand. Het verdient daarom wel aanbeveling om ervoor te zorgen dat de overbelasting geen kans krijgt en zo problemen (en vooral pijn) te voorkomen.

Heeft u hierover vragen? Stel ze gerust via e-mail of telefoon.

Share This